O bowlingu

Kuglanje se preporučuje svima od 7 do 77 godina, podjednako muškarcima i ženama iako je mala prednost u korist jačeg pola. Oni, naime, mogu snažnije da bace kuglu i izazovu jaču rotaciju. Ovaj sport se preporučuje svima za opuštanje posle stresnog radnog dana. Među rekreativcima je sve više i obolelih od dijabetesa kojima se kuglanje posebno preporučuje.

PonudaPonuda

Iskoristite novu akciju i ostvarite 20% popusta na proslavu dečijih rođendana ponedeljkom i utorkom tokom septembra meseca.

Pravila igre

Bowling je takmičarska igra koja za cilj ima da se obori što više čunjeva bacanjem kugle u okviru pravolinijske staze.
Igra se sastoji od 10 „frejmova“ (engl. frejm – okvir), a u svakom „frejmu“ ima 2 bacanja. Maksimum poena je 300.

Igrač treba da se trudi da obori svih 10 čunjeva iz jednog bacanja. Ako ostvari taj zadatak, onda je rezultat „oboreno“ (engl. strajk) i frejm se završava (vidi sliku). U levo polje ubacuje se simbol (X).
zabacbowling_rs_bowling_pravila_igre_strajk
Ukoliko posle prvog bacanja, neki broj čunjeva još uvek stoji, baca se druga kugla. (na slici 2 vidimo da je posle prvog bacanja ostalo još 4 čunja). Ako su preostali čunjevi srušeni, postignuta je „rezerva – SPENK“. U desno polje upisuje se simbol ( / ).
zabacbowling_rs_bowling_pravila_igre_spenk
Ako jedan čunj ili više njih stoje i posle drugog bacanja, onda je rezultat „otvoreni frejm“ i igrač dobija samo onaj broj poena koji odgovara broju srušenih čunjeva. U desno polje upisuje se simbol ( – ).
zabacbowling_rs_bowling_pravila_igre_miss
Ukoliko igrač nepravilno izvede udarac, npr. prekorači foul liniju, upisuje mu se simbol F (Foul), a to bacanje se ne uračunava.
Ukoliko posle prvog bacanja ostanu dva ili više čunjeva između kojih fali najmanje jedan čunj. Kod Split-a nam je mnogo teže oboriti preostale čunjeve iz drugog pokušaja. Broj oborenih čunjeva upisuje se u desni. Ako se u drugom bacanju ipak sruše svi čunjevi, onda je postignut Spenk. Ukoliko u drugom pokušaju igrač ne pogodi ni jedan čunj, onda je to Miss.

Istorija bowlinga

Kuglanje nazvano „narodnim jezikom“ potiče od nemačke reči Kugel (u prevodu kugla) i postoji kao narodna igra od kada čovečanstvo zna za sebe.

U Egiptu davne 1930. Godine britanski arheološki tim je pronašao primitivnu verziju čunjeva i kugli. Ovaj pronalazak procenjen je na 5000 godina starosti. Mišljenja o poreklu kuglanja su podeljena, pa tako neki naučnici osporavaju ovo otkriće i smeštaju poreklo kuglanja u Nemačku oko 300. godine nove ere.

Prvi pisani tragovi o ovoj igri potiču iz 1366.godine kada je Kralj Edvard III zabranio svojim vojnicima da gube vreme igrajući se umesto da vežbaju streljaštvo.

Jedno antičko otkriće bilo je polinezijska igra „Ula Maika“ koja se sastojala od čunjeva i kamenih kugli. Cilj ove igre bio je da se sa daljine od 18m pogode čunjevi. I danas se u Bowlingu gađa sa te razdaljine.

Činjenica je da su se pravila i sredstva su se menjala ali osnova da se sa kuglom obaraju čunjevi je ostala. Razilaženje kuglanja i bowlinga na dve grane datira sa početka XX veka iz vremena prohibicije u Americi. Razlika između kuglanja i boulinga je u tehnici, u konstrukciji staze, bodovanju, kuglama. Zavisno od fizičke konstitucije, preporučuju se lakše i teže kugle. Prava revolucija nastaje pojavljivanjem automata za čunjeve, elektronskim brojačem rezultata a kasnije pojavljivanjem sintetičkih ploča.

Jačanje uma, koncentracije, koordinacije pokreta, timskog duha, samo su neke od pozitivnih strana ovog sporta. Jačaju se i mišići ruku, nogu, leđni i trbušni misći.